BlogSmart Solutions
Rešenja za uštedu prostora u vešernicama i kupatilima
21/02/19

Rešenja za uštedu prostora u vešernicama i kupatilima

Trend za manje stambene jedinice je proporcionalan vremenu koje provodimo kod kuće i odsustvu velikih prostora u našim gradovima. Zbog toga se često nađemo u tome da moramo da budemo jednostavni prilikom biranja kućnog nameštaja, pa čak i kućnih aparata. Mašina za pranje veša je međutim jedan od aparata bez kojih jednostavno ne možemo da zamislimo život u svojim domovima: imajući ovo na umu, evo nekoliko saveta kako da opremite svoju vešernicu ili kupatilo, kako biste najbolje iskoristili svaki kutak vašeg doma.

Standardne mašine za veš sa frontalnim punjenjem

Pre početka potrage za rešenjima za uštedu prostora, vredi pomenuti da standardne mašine za pranje veša sa frontalnim punjenjem mogu biti mnogo manje glomazne nego što mislite. Zapravo, uopšteno govoreći, mere se oko 60 cm dubine i širine, a približno 85 cm u visini (možete čak i da smanjite nekoliko centimetara uklanjanjem gornje ploče). Prava prednost, međutim, leži u kapacitetu bubnja, koji za standardnu veličinu Candy veš mašine ima kapacitet veša do 12kg sa ocenom klase A energetske efikasnosti, idealnom za velike porodice ili za one koji često peru jorgane i glomaznu odeću. Stoga preporučujemo pažljivu proveru mera vašeg kupatila ili vešernice pre nego što razmislite o kupovini manjeg aparata.

‘Manje‘ ili slim mašine sa frontalnim punjenjem

Za male prostore ili za zadovoljavanje specifičnih zahteva, nudimo brojne mašine za pranje veša koje su manje od standardnih modela, bez žrtvovanja kapaciteta bubnja i energetske efikasnosti. Mislimo na naše slim Candy veš mašine, koje su manje u pogledu dubine od naših standardnih modela od 60 cm. Džepni model može biti dubine samo 40-45 cm i garantuje kapacitet bubnja do 7 kg veša, kao i ocenu energetske efikasnosti do najviše A klase. Ako živite sami ili sa cimerom, najmanja mašina za pranje veša na tržištu verovatno će ispuniti vaše zahteve: govorimo o Candy Aquamatic- u, sa kapacitetom bubnja od 3,5 do 4 kg i energetskom klasom F, a sve to je smešteno u ultra-mini formatu (69x51x45 cm).

Mašina za veš sa gornjim punjenjem

Ponekad su veš mašine pozicionirane u manjim prostorima između zida i stuba, ili jednostavno za njih nema dovoljno prostora unutar kupatila kada se vrata otvore. U ovom i drugim slučajevima, najbolja opcija bez sumnje je mašina za pranje veša bez vrata, već model koji se otvara odozgo. Uže u poređenju sa standardnim modelom veličine (40 cm umesto uobičajenih 60 cm), imaju jasnu prednost otvaranja pogodnog za korisnika. Čak i u ovom slučaju, nema potrebe da se žrtvujete u smislu kapaciteta bubnja i energetske efikasnosti: Mašine za pranje veša sa gornjim punjenjem mogu da operu do 8 kg veša i da se pohvale energetskom klasom B kategorije.

Mašina za pranje/sušenje veša

Šta je sa onima koji nemaju prostora da okače odeću da se suši, naročito zimi kada kiša i vlažnost vazduha dodatno otežavaju sušenje veša? Moderne kombinovane mašine za pranje i sušenje veša su idealno rešenje za brzo pranje i sušenje odeće, sadržano u aparatu koji zauzima istu količinu prostora kao standardna veličina veš mašine (60 cm dubine) ili, čak i u ovim slučajevima postoji slim model sa manje od 50 cm dubine. Sve to, očigledno, dok se poštuju najviši energetski standardi i kapacitet pranja i sušenja koji varira u zavisnosti od odabranog modela. Candy nudi mašine za pranje i sušenje veša kapaciteta do 10 kg + 6 kg (10 za pranje i 6 za sušenje) uz mogućnost izbora automatskog programa pranja i sušenja 6+6.

Mašina za sušenje veša

Ako imate dovoljno prostora da smestite više aparata, ništa vas ne sprečava da se opredelite i za mašinu za pranje veša i za mašinu za sušenje, pojedinačno. Kao i veš mašine, ovi aparati u svojim standardnim veličinama zauzimaju skromne prostore, a uloga koju igraju zaista je fundamentalna za svakodnevni život. Biti u mogućnosti da osušiš do 10 kg veša za tili čas i sa energetskom klasom A+++ je, u suštini, san većine nas.

Mašine jedna pored druge ili jedna na drugoj?

Ukoliko imate mogućnost postavljanja dva zasebna aparata ili se jednostavno opredelite za mašinu za pranje veša i mašinu za sušenje veša umesto kombinovane mašine za pranje i sušenje veša, u zavisnosti od raspoloživog prostora, možete odabrati da ih slažete jednu na drugu ili instalirate jednu pored druge. U prvom slučaju, slaganje mašine za pranje i sušenje veša, jedno na drugo, podrazumeva iskorišćavanje prostora u smislu visine i uštede prostora u smislu širine. U drugom slučaju, umesto toga, moći ćete da ih pozicionirate jednu pored druge, možda ispod radne površine. Ako tražite rešenje koje smanjuje ukupan vizuelni utisak, možete odabrati da 'sakrijete' svoje aparate unutar ormara: niko neće ni znati da su tamo! Ovo rešenje se odnosi i na aparate standardne veličine i na njihove veće ili tanje kolege. Ako su oba aparata pozicionirana jedan pored drugog, izbor dva aparata iste dubine je samo pitanje estetike; međutim preporučujemo da uvek uzmete u obzir kapacitet bubnja oba aparata, opredeljujući se za slične karakteristike kod oba. Ako ste umesto toga odabrali da slažete svoje aparate jedan na drugi, mašina za pranje i sušenje veša moraju biti iste veličine. Ako je površina u koju planirate da ugradite ili sakrijete vaše aparate manja po dubini, uvek možete da se odlučite za slim mašinu za sušenje i postavite na vrh mašine za pranje veša od samo 40 cm širine.

Ugradni kućni uređaji

Candy mašine za pranje, mašine za pranje i sušenje veša, kao i mašine za sušenje veša takođe su dostupne u ugradnim verzijama kako bi se omogućila njihova ugradnja u ormariće, ukoliko je to vaša želja. Ugradni modeli se ne razlikuju od samostojećih modela u smislu funkcije, ali se razlikuju po veličini i obliku: na primer, nemaju gornju ploču ili osnovnu tablu, a umesto toga imaju niz tačaka koje bi omogućile da se fiksiraju za vrata, kako bi se omogućilo istovremeno otvaranje vrata aparata i vrata ormara.

povezani članci

Eko mašinsko pranje

How To, Smart Solutions

Eko mašinsko pranje: šta je to i kako funkcioniše? Sve što treba da znate za veš koji ne zagađuje
Da li je moguće oprati veš uz zaštitu životne sredine i uštedu novca? Evo šta znači program eko pranja i kako funkcioniše.
Pranje zavesa: Kompletan vodič i saveti

How To, Smart Solutions

Pranje zavesa: Kompletan vodič i saveti
Kompletan vodič za pranje zavesa u mašini za pranje veša bez greške i uništavanja tkanina: kako tretirati lan, svilu i druge materijale.
Poređenje uređaja klase A: da li su zaista tako dobri?

How To, Smart Solutions

Poređenje uređaja klase A: da li su zaista tako dobri?
Zašto su aparati klase A bolji i koliko troše.
Greške prilikom korišćenja mašine za veš: i kako ih izbeći

How To

Greške prilikom korišćenja mašine za veš: i kako ih izbeći

Prethodni članak

Smart Solutions

Organizujte svoju kuhinju rešenjima za uštedu prostora

Sledeći članak
Organizujte svoju kuhinju rešenjima za uštedu prostora