Greške prilikom korišćenja mašine za veš: i kako ih izbeći
13/03/19

Greške prilikom korišćenja mašine za veš: i kako ih izbeći

Česte greške

Gotovo uvek su mala ometanja ta koja mogu da pokvare dan, iako su u drugim slučajevima naša lažna uverenja ta koja nas dovode u zabludu.
Dakle, koje su najčešće greške koje mnogi od nas prave?

Izbledela odeća

Pravi klasik, greška izazvana raspršivanjem boje: na kraju ciklusa, shvatate da je vaš crveni veš obojio ostalu odeću svetlije boje. Priznajem, pomalo predvidiv scenario. Jedino rešenje je da odvojite veš, operete novu odeću odvojeno, pokrenete razne različite cikluse za svetlu, tamnu i obojenu odeću ili koristite maramice za hvatanje boja. Za kraj, postoji niz veš mašina koje imaju specifične programe, kao što su Candy Mešano & Obojeno program na 20°, koji vam omogućava da umesto toga perete različite boje i tkanine na 20°, sa istim rezultatima kao što biste očekivali od programa koji pere 40°. Šta da radimo ako je već načinjena šteta? Ne paničite, imamo nekoliko trikova u rukavu da popravimo situaciju. Za početak, dobra je praksa da ne dozvolite da se garderoba osuši, naročito na suncu, pošto bi toplota mogla da se zaključa u upijajuću boju. Drugo, moraćete da pokušate sa uklanjanjem fleka što je pre moguće. Ako je garderoba koja je upila boju bela, sve što treba da uradite je da je ručno operete u sodi bikarboni i specifičnom deterdžentu za beljenje; ako je odevni predmet koji je apsorbovao boju umesto toga druga obojena odeća, možete pokušati da je tretirate proizvodom za izbeljivanje namenjenim nežnim i obojenim tkaninama. Ukoliko nijedno od ovih rešenja ne uspe, jedina preostala opcija je da se garderoba ofarba u tamniju boju, kako bi se sakrila šteta.

Maramice u džepovima

Možda deluje smešno, ali koliko puta ste morali da izvadite maramice iz džepova pantalona, uklonite ostatke sa drugih odevnih predmeta i očistite vrata veš mašine zbog ostavljenih papirnih maramica? Uvek se pre pranja veša da niste ostavili nikakve razgradive materijale kao što su papir ili maramice u džepovima pre nego što započnete ciklus pranja. Ako je šteta načinjena, potrebno je da dobro protresete odeću pre nego što upotrebi valjak za skidanje neželjenih stvari za tkanine. Ako koristite sušilicu, komadi papira će najverovatnije sami otpasti sa odeće, a vi ćete jednostavno moći da ih uklonite iz filtera.

Pogrešna temperatura

Prilikom sastavljanja liste najčešćih grešaka kod mašina za pranje veša, saznali smo da na listu treba dodati i pranje na pogrešnoj temperaturi. Ovo je jedan od glavnih razloga izbledele odeće ili oštećene odeće, ova nezgoda vas može skupo koštati: nikada ne perite vunu ili nežnu sintetičku odeću na visokim temperaturama. Vuna, zapravo, zahteva kratak i slabiji ciklus, sa okretanjem na niskom nivou, kao da perete ručno. Da biste izbegli greške, proverite nalepnice sa uputstvima za pranje veša na odeći i u skladu sa tim podesite program veš mašine. Ako se vaš omiljeni vuneni džemper smanjio za nekoliko veličina i postao mat, možete pokušati da ga 'oživite' pomoću jedne od sledećih metoda:

  • Sa sodom bikarbonom. Rastvorite dve kašike sode bikarbone u toploj vodi i natopite garderobu na nekoliko sati, nežno je trljajući; zatim isperite sa malo omekšivača za tkaninu.
  • Sa mlekom. Ostavite garderobu da se natopi oko sat vremena u rastvoru hladne vode i mleka u jednakim razmerama. Još jednom preporučujemo ispiranje omekšivačem za tkaninu na kraju tretmana.
  • Sa amonijakom i terpentinom. Napunite činiju sa deset litara tople sapunice, dodajte 1/2 kašike alkohola, 1 kašiku terpentina i 3 kašike amonijaka. Potopite mat džemper i ostavite da se natopi ceo dan.

Preterano agresivno pretpranje

Preterano energično pretpranje je jedno od tri lažna uverenja - pored korišćenja previše deterdženta i insistiranja na preterano velikim opterećenjima - koja dovode do pranja s greškom. Naročito ako se izvodi na delikatnim tkaninama, pretpranja se zapravo mogu ostaviti otiske na odeći, pa čak I oštetiti vlakna odeće, što dovodi do formiranja rupa. Ako morate da uklonite tvrdoglavu fleku, opredelite se za ručni pred-tretman garderobe pomoću određenog i ne preterano agresivnog deterdženta; ostaviti da deluje nekoliko minuta pre pranja odeće u mašini za pranje veša.

Previše deterdženta

Sada to može izgledati kao kontradiktornost, ali upotreba prekomerne količine deterdženta u veš mašini ne garantuje besprekorno čišćenje; naprotiv, previše pene može dovesti do formiranja buđi, proizvesti neprijatan miris, i ostaviti mrlje na vašoj omiljenoj odeći, ali i izazvati određene alergije. Stoga preporučujemo da se držite uputstava na ambalaži i prilagodite dozu deterdženta na osnovu količine odeće koju treba oprati i tvrdoće vode.

Preterano velika opterećenja

Preterano velika opterećenja su takođe kontraproduktivna: popunjavanje bubnja veš mašine više od preporučljive težine neće vam uštedeti ni vreme ni novac; Nasuprot tome, time što nećete dozvoliti da voda i deterdžent uđu u vlakna, veš će ostati prljav i protraćićete ceo ciklus pranja.

Kako da izbegnete oštećivanje tkanina vaše odeće

Naravno, sve ove greške se mogu izbeći. Razotkrivanje lažnih uverenja je prvi suštinski korak, nakon čega sledi potpuno razumevanje funkcija vaše mašine za pranje veša, kako biste prikladno koristili sve programe bez preterivanja u smislu opterećenja, deterdženta i pretpranja. Koji su trikovi obezbeđivanja optimalnih rezultata?

Pažljivo pročitajte nalepnice

Samo nekoliko dodatnih sekundi za čitanje nalepnica sprečiće ogromnu većinu nezgoda sa veš mašinom. Razdvajanje boja i tkanina je neophodno kako bi vam se omogućilo da izaberete najprikladniji tip programa za vašu odeću na osnovu slučaja; u tome će vaša odeća trajati duže i ostaće u izvornom stanju.

Kupite pametnu mašinu za pranje veša

Tehnologija nam je danas od velike pomoći. Srećom, sada imamo pametne veš mašine koje nam mogu pomoći u izboru programa, kao i u upravljanju i vodom i energijom. Candy Bianca, pored raznih drugih modela iz Candy asortimana, ima i funkciju "Kilo detektor" koja prilagođava trajanje ciklusa (a naknadno i potrošnju energije), kao i količinu vode prema težini veša otkrivenog u bubnju. Štaviše, potrošnju energije možete kontrolisati u realnom vremenu zahvaljujući Candy Simply-Fi aplikaciji, koja se može pohvaliti dodatnim programima kako biste bili sigurni da je vaš veš uvek siguran.

Pravilno održavanje

Periodično čišćenje i sanitiziranje vašeg aparata je od fundamentalnog značaja kako bi se osigurala dosledna efikasnost vaše veš mašine tokom vremena. Zapravo, ostaci prljavštine i deterdženta koji se zadržavaju u bubnju, gumi na vratima, mogu dugoročno da izazovu neprijatan miris i lošije rezultate pranja. Preporučujemo da koristite tablete za sanitiziranje mašine za veš s vremena na vreme kako bi vam pomogli da zadržite svoju mašinu čistom i urednom.

povezani članci

Kako koristiti mašinu za pranje i sušenje bez bespotrebnog trošenja vode ili energije: Kako koristiti mašinu za pranje i sušenje bez uvećanih troškova!

How To

Kako koristiti mašinu za pranje i sušenje bez bespotrebnog trošenja vode ili energije: Kako koristiti mašinu za pranje i sušenje bez uvećanih troškova!
Koliko električne energije troši mašina za pranje i sušenje veša: sve što treba da znate da biste uštedeli
Eko mašinsko pranje

How To, Smart Solutions

Eko mašinsko pranje: šta je to i kako funkcioniše? Sve što treba da znate za veš koji ne zagađuje
Da li je moguće oprati veš uz zaštitu životne sredine i uštedu novca? Evo šta znači program eko pranja i kako funkcioniše.
Pranje zavesa: Kompletan vodič i saveti

How To, Smart Solutions

Pranje zavesa: Kompletan vodič i saveti
Kompletan vodič za pranje zavesa u mašini za pranje veša bez greške i uništavanja tkanina: kako tretirati lan, svilu i druge materijale.
Kako da postavite sudove na najbolji mogući način

How To

Kako da postavite sudove na najbolji mogući način

Prethodni članak

Smart Solutions

Rešenja za uštedu prostora u vešernicama i kupatilima

Sledeći članak
Rešenja za uštedu prostora u vešernicama i kupatilima