Statička ili rerna sa ventilatorom? Koji je najbolji način kuvanja?
16/04/16

Statička ili rerna sa ventilatorom? Koji je najbolji način kuvanja?

Ovo pitanje sve uznemirava: i oni koji su tek podstaknuti kuhinjom ali i najiskusniji kuvari moraju da se bore sa novim receptima. Dakle nema jednog odgovora, ali možemo da napravimo razliku između dve vrste kuvanja, ta tako izaberemo najbolji, od slučaja do slučaja. Važno je da rerna, koju smo odlučili da kupimo, može da podrži uspeh u oba pristupa spremanju hrane. 

Krenimo od osnovnih stvari: razlika između vrsta grejača.

Kako bi ste bili sigurni da spremate na ispravan način, važno je razumete razliku između statičke i rerne sa ventilatorom: rerna sa ventilatorom peče na ravnomeran način zahvaljujući strujanju vazduha, koji raspršuje toplotu, dok statička rerna proizvodi toplotu bočno ili vertikalno. Bez obzira koji način pečenja više volite, važno je da znate ova da postoji razlika od oko 20 °C: 180 °C su 160 °C sa ventilatorom. 

Kako način kuvanja utiče na naše obroke?

Rerne sa ventilatorom obezbeđuju brže i homogeno spremanje, ostavljajući hranu mirišljavom spolja i vlažnom iznutra. U statičkoj rerni, umesto toga, pečenje je sporije i delikatnije, te je idealno da hrana bude pečenija i suva čak i unutrašnjosti posuđa. 

Kada morate da koristite rernu sa ventilatorom?

Spremanje na ovaj način može biti od velike pomoći kada istovremeno spremamo više jela, jer toplota stiže do svakog dela rerne.  Tako da na ovaj način možemo koristiti obe rešetke, na primer gore pečemo meso, a dole krompir ili lazanje i povrće, ribu i priloge. Gledano uopšteno, ovaj način spremanja je dobar kada želite da dobijete pokoricu na površini hrane ili kada treba da bude hrskava: riba, belo meso, crveno meso, povrće, pečena testenina ali i za slatkiše čija unutrašnjost treba da ostane sočna.

Kada morate da koristite statičku rernu?

Korišćenje statičke rerne je prikladno za jela kojim treba nežnije pečenje i koja bi trebalo da budu suva iznutra, kao što su jela od riže i koja treba da „porastu“. 

Od kako su počele da se koriste statičke rerne sa otpornicima na zidovima rerne – bez kretanja vazduha kako bi toplota kružila – hrana je pečena jednako sa svih strana. Ovo je savršeno za spremanje jela i hrane, kao što su hleb, pizza, ali za kolače, biskvite, puslice i vazdušaste kolače, itd...

Spremno da se jede!

Sa ovom jednostavnom informacijom, napokon smo u mogućnosti da izaberemo najbolji način za spremanje naših obroka: Sada samo treba da isprobate neki od recepata, sačekajte strpljivo i ... uživajte u vašim obrocima. 

povezani članci

Eko mašinsko pranje

How To, Smart Solutions

Eko mašinsko pranje: šta je to i kako funkcioniše? Sve što treba da znate za veš koji ne zagađuje
Da li je moguće oprati veš uz zaštitu životne sredine i uštedu novca? Evo šta znači program eko pranja i kako funkcioniše.
Pranje zavesa: Kompletan vodič i saveti

How To, Smart Solutions

Pranje zavesa: Kompletan vodič i saveti
Kompletan vodič za pranje zavesa u mašini za pranje veša bez greške i uništavanja tkanina: kako tretirati lan, svilu i druge materijale.
Poređenje uređaja klase A: da li su zaista tako dobri?

How To, Smart Solutions

Poređenje uređaja klase A: da li su zaista tako dobri?
Zašto su aparati klase A bolji i koliko troše.

Smart Solutions

Ne mogu da se odlučim između električne ploče, indukcijske i one na gas. Možete li me posavetovati?

Prethodni članak

Smart Solutions

Koja je razlika između No Frost i statičkog frižidera?

Sledeći članak
Koja je razlika između No Frost i statičkog frižidera?