Koja je razlika između No Frost i statičkog frižidera?
16/04/15

Koja je razlika između No Frost i statičkog frižidera?

Frižideri se ne razlikuju samo po tome da li su no frost ili statički, već i po tome što ih razvrstavamo u različite kategorije u zavisnosti od toga kako hlade namirnice: statički, statički sa ventilatorom, no frost (ili Total No Frost) i Frost Free (ili Delimični-Partial Frost) način. Hajde da zajedno vidimo koji je najprikladniji tip, u skladu sa vašim potrebama.

No Frostfrižider ili Total No Frost

Total No Frost frižider ne traži otapanje zamrzivača i može da ograniči stvaranje buđi ili neprijatnih mirisa unutar frižidera zahvaljujući sistemu, koji se sastoji od jednog motora, sa jednim isparivačem i uređajem za ventilaciju i vazdušnom tretmanu, koji sprečava stvaranje leda, usisavajući paru koja je proizvedena od strane hrane.

Hladni proizvodi, koji god,  su suvi, što može voditi ka isušivanju svežih namirnica, kao što je recimo povrće: zato je dobro da ih prekrijete ili umotate sa nečim plastičnim, pre nego što ih stavite u frižider.

Statički frižideri ili statički sa ventilatorom

Statičko hlađenje je najčešći sistem hlađenja, koji je karakterističan po tome što ima jedan ili više motora,  sa posebnim i odvojenim kruženjem vazduha za frižider, a drugi za zamrzivač. 

Proces hlađenja se odvija zahvaljujući gasu, koji se kreće u frižideru i zamrzivaču dok ne postigne željenu temperaturu.

Statički sa ventilatorom koristi isti princip kao statički frižider, sa tim što mu je pridodat ventilator u odeljku frižidera, da bi hlađenje bilo ravnomernije raspoređeno: na ovaj način se obezbeđuje bolja očuvanost namirnica.

Preporučuje se da zamrzivač u statičkom, bez obzira da li ima ventilator ili ne, bi trebalo ručno otapati bar jednom ili dva puta godišnje.

Frost Free ili Delimični (Partial) No Frost frižideri

Ovo je nova generacija frižidera, koja kombinuje karakteristike stitičkih, sa ili bez ventilatora, sa karakteristikama Total No Frost frižidera: hajde da vidimo kako to radi.

Frižiderski deo (ne zamrzivač) je statički ili sa ventilatorom, sa načinom hlađenja koji ne isušuje namirnice; za razliku od zamrzivača koji je no frost, 

Te se tako izbegava proces ručnog otapanja.

Na ovaj način se kombinuju prednosti oba sistema.

Važno je znati da...

• U frižiderima se led ili inje pojavljuju usled smrzavanja vodene pare, koja izlazi iz hrane i vazduha koji ulazi prilikom svakog otvaranja vrata frižidera ili zamrzivača. 

• Inje, odnosno led se iz zamrzivača moraju ukloniti kada debljina dostigne 2 mm.

• Frižideri sa A +, A ++ and A +++ klasom, za isti intenzitet korišćenja aparata, donose sve veću uštedu tokom vremena na računima za struju.

povezani članci

Eko mašinsko pranje

How To, Smart Solutions

Eko mašinsko pranje: šta je to i kako funkcioniše? Sve što treba da znate za veš koji ne zagađuje
Da li je moguće oprati veš uz zaštitu životne sredine i uštedu novca? Evo šta znači program eko pranja i kako funkcioniše.
Pranje zavesa: Kompletan vodič i saveti

How To, Smart Solutions

Pranje zavesa: Kompletan vodič i saveti
Kompletan vodič za pranje zavesa u mašini za pranje veša bez greške i uništavanja tkanina: kako tretirati lan, svilu i druge materijale.
Poređenje uređaja klase A: da li su zaista tako dobri?

How To, Smart Solutions

Poređenje uređaja klase A: da li su zaista tako dobri?
Zašto su aparati klase A bolji i koliko troše.
Statička ili rerna sa ventilatorom? Koji je najbolji način kuvanja?

Smart Solutions

Statička ili rerna sa ventilatorom? Koji je najbolji način kuvanja?

Prethodni članak