BlogSmart Solutions
Koja je razlika između No Frost i statičkog frižidera?
16/04/15
Koja je razlika između No Frost i statičkog frižidera?

Frižideri se ne razlikuju samo po tome da li su no frost ili statički, već i po tome što ih razvrstavamo u različite kategorije u zavisnosti od toga kako hlade namirnice: statički, statički sa ventilatorom, no frost (ili Total No Frost) i Frost Free (ili Delimični-Partial Frost) način. Hajde da zajedno vidimo koji je najprikladniji tip, u skladu sa vašim potrebama.

No Frostfrižider ili Total No Frost

Total No Frost frižider ne traži otapanje zamrzivača i može da ograniči stvaranje buđi ili neprijatnih mirisa unutar frižidera zahvaljujući sistemu, koji se sastoji od jednog motora, sa jednim isparivačem i uređajem za ventilaciju i vazdušnom tretmanu, koji sprečava stvaranje leda, usisavajući paru koja je proizvedena od strane hrane.

Hladni proizvodi, koji god,  su suvi, što može voditi ka isušivanju svežih namirnica, kao što je recimo povrće: zato je dobro da ih prekrijete ili umotate sa nečim plastičnim, pre nego što ih stavite u frižider.

Statički frižideri ili statički sa ventilatorom

Statičko hlađenje je najčešći sistem hlađenja, koji je karakterističan po tome što ima jedan ili više motora,  sa posebnim i odvojenim kruženjem vazduha za frižider, a drugi za zamrzivač. 

Proces hlađenja se odvija zahvaljujući gasu, koji se kreće u frižideru i zamrzivaču dok ne postigne željenu temperaturu.

Statički sa ventilatorom koristi isti princip kao statički frižider, sa tim što mu je pridodat ventilator u odeljku frižidera, da bi hlađenje bilo ravnomernije raspoređeno: na ovaj način se obezbeđuje bolja očuvanost namirnica.

Preporučuje se da zamrzivač u statičkom, bez obzira da li ima ventilator ili ne, bi trebalo ručno otapati bar jednom ili dva puta godišnje.

Frost Free ili Delimični (Partial) No Frost frižideri

Ovo je nova generacija frižidera, koja kombinuje karakteristike stitičkih, sa ili bez ventilatora, sa karakteristikama Total No Frost frižidera: hajde da vidimo kako to radi.

Frižiderski deo (ne zamrzivač) je statički ili sa ventilatorom, sa načinom hlađenja koji ne isušuje namirnice; za razliku od zamrzivača koji je no frost, 

Te se tako izbegava proces ručnog otapanja.

Na ovaj način se kombinuju prednosti oba sistema.

Važno je znati da...

• U frižiderima se led ili inje pojavljuju usled smrzavanja vodene pare, koja izlazi iz hrane i vazduha koji ulazi prilikom svakog otvaranja vrata frižidera ili zamrzivača. 

• Inje, odnosno led se iz zamrzivača moraju ukloniti kada debljina dostigne 2 mm.

• Frižideri sa A +, A ++ and A +++ klasom, za isti intenzitet korišćenja aparata, donose sve veću uštedu tokom vremena na računima za struju.

Vezane objave

Kupio bih mašinu za sušenje veša, ali se bojim da mi može oštetiti odeću i da će bitno uvećati troškove. Da li je to tačno?

Smart Solutions

Kupio bih mašinu za sušenje veša, ali se bojim da mi može oštetiti odeću i da će bitno uvećati troškove. Da li je to tačno?
Mašina za sušenje veša može olakšati svakodnevnicu, naročto tokom hladnih i vlažnih perioda, kada sušenje veša postane frustrirajuće. Ima mnogo zabluda i mitova koji treba da se odbace i da se više nauči o ovom popularnom i prijatnom uređaju.

Smart Solutions

Ne mogu da se odlučim između električne ploče, indukcijske i one na gas. Možete li me posavetovati?
Kada treba da napravite izbor između ploče na gas, električne i indukcijske, izbor treba da bude u skladu sa vašim potrebama i željama, jer svaka ima svoje prednosti. Hajde da ih otkrijemo zajedno.
Statička ili rerna sa ventilatorom? Koji je najbolji način kuvanja?

Smart Solutions

Statička ili rerna sa ventilatorom? Koji je najbolji način kuvanja?
Ovo pitanje sve uznemirava: i oni koji su tek podstaknuti kuhinjom ali i najiskusniji kuvari moraju da se bore sa novim receptima. Dakle nema jednog odgovora, ali možemo da napravimo razliku između dve vrste kuvanja, ta tako izaberemo najbolji, od slučaja do slučaja....

Smart Solutions

Statička ili rerna sa ventilatorom? Koji je najbolji način kuvanja?

Prethodni članak