Pranje zavesa: Kompletan vodič i saveti
15/11/23

Pranje zavesa: Kompletan vodič i saveti

Mesec jun je savršen mesec da završite prolećno čišćenje poslednjim završnim detaljima, kao što je pranje zavesa u vašem domu.

U ovom jednostavnom vodiču, pokazaćemo vam kako da udahnete novi život zavesama u vašem domu pomoću naših praktičnih saveta koji će vam pomoći da perete zavese u mašini za pranje veša, a da ih ne uništite.

Pranje zavesa u mašini za pranje veša: saveti i trikovi

Pre nego što stavite zavese u mašinu za pranje veša, moraćete da utvrdite od kog materijala su napravljene. Nisu sve tkanine pogodne za ovu vrstu pranja.

U većini slučajeva, zavese prisutne u našim domovima su napravljene od lana, svile, pamuka ili drugih sintetičkih tkanina.

Utvrđivanje materijala od kojeg su zavese napravljene ne samo da nam govori da li se zaista mogu prati u mašini za pranje veša, već takođe određuje temperaturu ciklusa koji treba da se podesi.

Pre nego što započnete ciklus, morate uzeti u obzir još jednu stvar: obavezno uklonite sve eventualne kuke sa zavesa kako biste sprečili da se otkače u mašini i uzrokuju ošećenje tkanine.

Pranje zavesa u mašini za pranje veša: temperatura i centrifugiranje

Kada se preliminarne operacije završe, bićete spremni za punjenje bubnja, vodeći računa da ne preopterećujete mašinu kako biste sprečili prekomerno gužvanje zavesa. Ako su zavese koje se peru obojene, obavezno ubacite hvatač boje.

Ako mašina za pranje veša ima poseban program za pranje zavesa, koristite ovu funkciju prateći uputstva na etiketi i sva dodatna uputstva; Ako vaša mašina za pranje veša nema ovu funkciju, preporučujemo vam da perete zavese na nežnom ciklusu na 30° sa centrifugiranjem na 600 obrtaja. Kada se ciklus završi, okačite zavese da se osuše, izbegavajući prekomerne nabore i vodite računa da ih ispeglate što je pre moguće, idealno dok su još uvek vlažne.

Bele zavese se mogu prati na 40°, dok prozirne sintetičke zavese treba prati na 30°; Međutim, lanene i svilene zavese su izuzetak od ovog pravila, budući da su delikatnije tkanine i treba ih tretirati kao takve.

Kako oprati platnene zavese u mašini za pranje veša: Kompletan vodič

Postoje brojne različite vrste platna: mrežasti, naborani, laneno-vunena i platnena. Hajde da pogledamo ove sorte jednu po jednu da naučimo kako da izaberete ispravan program mašine za pranje veša:

Lanene mrežaste zavese: vodič za pranje

Ovo su lagane lanene zavese sa otvorenijim tkanjem. Za pranje ovih zavesa preporučujemo da ih isperete dva puta, bez centrifugiranja, pre temeljnog pranja.

Izaberite delikatan ciklus na 30° i centrifugiranje na 400. Kada se ciklus pranja završi, okačite zavese da se osuše, vertikalno sa visine ako je moguće. Peglajte dok je zavesa još vlažna, vodeći računa da peglate na srednjoj temperaturi.

Naborane lanene zavese: vodič za pranje

Za zavese napravljene od ove vrste platna, sledite isti postupak kao što je preporučeno za mrežaste zavese, ali sušite centrifugiranjem na 800. Mogu se ponovo okačiti dok su još vlažne, jer ne zahtevaju peglanje.

Zavese od lana i vune: vodič za pranje

Uzimajući u obzir izuzetno delikatnu prirodu ove vrste platna, zavese od mešavine lana i vune zahtevaju delikatan ciklus pranja na maksimalnoj temperaturi od 30° i ciklus sušenja centrifuge ne više od 400 obrtaja.

Platnene platnene zavese: vodič za pranje

Ovo je najrobusnija vrsta platna, što znači da se ove zavese mogu prati čak i na 40°, ali ipak u delikatnom ciklusu. Da biste sprečili da se gužvaju, preskočite ciklus centrifugiranja i dodajte malo skroba da biste olakšali peglanje, što bi trebalo da se radi horizontalno kada su zavese još vlažne i kada je pegla postavljena na srednje visoku temperaturu.

Kako oprati svilene zavese u mašini za pranje veša: korisni saveti

Svila je jedna od najdelikatnijih tkanina na današnjem tržištu. Pre nego što stavite zavese od ovog materijala u mašinu za pranje veša, proverite da li se zaista mogu prati u vodi jer se obično preporučuje hemijsko čišćenje.

Izaberite određeni delikatni program sa maksimalnom temperaturom od 30°, vodeći računa da pravilno operete svaki panel zavese umetanjem najviše dve zavese istovremeno, preskačući ciklus sušenja centrifugiranjem.

Kada se program pranja završi, okačite zavese da se osuše, vertikalno sa visine ako je moguće, pazeći da su potpuno postavljene. Ako želite da ih peglate, obavezno to uradite na niskoj temperaturi i bez upotrebe pare.

Pametne i inovativne mašine za pranje veša dizajnirane da olakšaju proces pranja trenutno su dostupne za kupovinu.

Konkretno, Candy mašine za pranje veša su potpuno povezane, a preko aplikacije Candy simply-Fi možete da koristite funkciju Memo Smart Wash, koja vam omogućava da podesite podsetnik za omiljene cikluse pranja. Kada identifikujete tačan program za pranje zavesa, sve što treba da uradite je da ga dodate u svoje omiljene cikluse. Aplikacija Candy simply-Fi će vam poslati obaveštenje podsećajući vas kada je pravo vreme za pranje vaših zavesa!

povezani članci

Kako koristiti mašinu za pranje i sušenje bez bespotrebnog trošenja vode ili energije: Kako koristiti mašinu za pranje i sušenje bez uvećanih troškova!

How To

Kako koristiti mašinu za pranje i sušenje bez bespotrebnog trošenja vode ili energije: Kako koristiti mašinu za pranje i sušenje bez uvećanih troškova!
Koliko električne energije troši mašina za pranje i sušenje veša: sve što treba da znate da biste uštedeli
Eko mašinsko pranje

How To, Smart Solutions

Eko mašinsko pranje: šta je to i kako funkcioniše? Sve što treba da znate za veš koji ne zagađuje
Da li je moguće oprati veš uz zaštitu životne sredine i uštedu novca? Evo šta znači program eko pranja i kako funkcioniše.
Jednostavni recepti za mikrotalasnu rernu

How To, Taste

Jednostavni recepti za mikrotalasnu rernu
Pročitajte članak da biste se inspirisali jednostavnim i brzim receptima za mikrotalasnu rernu, idealnim za pakovanje za poneti.
Eko mašinsko pranje

How To

Eko mašinsko pranje: šta je to i kako funkcioniše? Sve što treba da znate za veš koji ne zagađuje

Prethodni članak

Taste

Kako napraviti savršeni obrok u mikrotalasnoj rerni?

Sledeći članak
Kako napraviti savršeni obrok u mikrotalasnoj rerni?