Na koju temperaturu treba podesiti frižider da bi skladištenje hrane bilo pravilno?
17/06/21

Na koju temperaturu treba podesiti frižider da bi skladištenje hrane bilo pravilno?

Pravilno odlaganje namirnica je ključna stvar kako biste osigurali njihovu dugotrajnost.

Da biste produžili životni vek frižidera i hrane koju skladištite potrebno je da razumete temperaturu frižidera, kako da je podesite i kako pravilna organizacija pravi razliku.

Srećom, vaš frižider većinu posla radi umesto vas.

Sve što treba da uradite je da usvojite sledeće savete i tehnike kako biste bili sigurni da ste dobro odložili namirnice u frižidera.

Organizovanje namirnica

Pre nego što počnete da se petljate sa termostatom na frižideru trebalo bi pravilno da koristite segmente u frižideru.

Uporedo sa ovim, kada učite o temperaturi frižidera i kako pravilno skladištite hranu u frižideru, važno je da razmislite o stanju frižidera. Da bi radio efikasno, treba biti čist i bez zaostalog leda.

Takođe bi trebalo da se uverite da proizvodi unutar frižidera ne dodiruju zidove. Ovo će previše ohladiti hranu i vlaga u hrani će verovatno izazvati nagomilavanje leda.

Ostaje pravo pitanje, na koju temperaturu da se postavi frižider? Odgovor je jednostavan. Vaš frižider treba da ostane između 4°c i 5°C.

Da biste shvatili kako da podesite temperaturu frižidera, morate da shvatite da hladan vazduh pada dok se topao vazduh podiže. To znači da će najtopliji vazduh u frižideru biti na vrhu. Kupite termometar i stavite ga na gornju policu vašeg frižidera. Zatim možete da okrenete termostat na srednje podešavanje.

Moraćete da date svom frižideru malo vremena da dostigne temperaturu, ako je očitavanje termometra previsoko, okrenite termostat naniže i, ako je prenizak, okrenite termostat naviše. Neće vam trebati mnogo vremena da dobijete savršenu temperaturu u frižideru.

Ne zaboravite da odaberete specifične proizvode koji upijaju neprijatne mirise i čuvaju ukus hrane, kao što su Care+Protect deterdženti i eliminatori loših mirisa.

Otkrijte Candy pametan asortiman frižidera sa inovativnim rešenjima za upravljanje prostorom, koji vam omogućava da se snađete sa velikim količinama hrane, zahvaljujući dodatnoj fleksibilnosti polica i fioka, kao i ravnomernoj distribuciji vazduha na svim nivoima.

Kako pravilno odložiti hranu u frižidera

Podešavanje idealne temperaturea je samo jedan deo, takođe morate da znate kako da uskladištite hranu u frižideru i koje namirnice ne bi trebalo da budu u frižideru. To može pomoći da se osigura da sve namirnice budu na pravoj temperaturi i da različiti proizvodi ne utiču jedni na druge. Takođe, jako je bitno da vaš frižider miriše sveže i da izgleda kao nov uz Pomoć Care+Protect Rapid Action Hygienic Cleaner-a.

  • Prvo ohladite namirnice

Pre nego što se bilo koja topla hrana stavi u frižider trebalo bi da ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. To će sprečiti kondenzaciju u frižideru koja dovodi do stvaranja leda i potencijalnog porasta bakterija.

  • Sirova hrana najniže

Gornja i srednja polica vašeg frižidera treba da budu rezervisane za kuvanu i gotovu hranu. Donja polica je mesto gde držite sirovu hranu. Nju bi trebalo čuvati u zapečaćenim posudama. Cilj je da se spreči da sokovi iz sirove hrane kaplju na gotove namirnice.

Svaka unakrsna kontaminacija bi mogla da kreira bakterije u vašoj hrani I potencijalno vas razboli.

  • Sir na vrhu

Gornja polica je najtopliji deo frižidera. Ovo je najbolje mesto za stavljanje sireva i drugih mlečnih proizvoda koji su tolerantniji prema temperaturama.

  • Povrće u fioci

Skoro svi frižideri imaju fioke na dnu koje su dizajnirane da smeste povrće. One su delimično zaštićene od hladnoće frižidera, što ih čini savršenim mestom za čuvanje svežih proizvoda, a da oni ne budu oštećeni.

 

Kako odložiti povrće u frižideru

Kao što smo već rekli, potrebno je da povrće stavite u namenski deo: donje fioke sadrže više vlage, a savršene su i za voće i za povrće. Ako ste povrće kupili u supermarketu, upakovano u plastičnu foliju, pre nego što ga postavite u frižider, uklonite foliju i čuvajte u papirnim kesama, bez pranja. Ovo pravilo važi stalno, osim za brokoli, kupus i šparglu, koji bi trebalo da budu umotani u vlažnu krpu koja će obezbediti njihovu dugotrajnost.

Što se tiče unapred upakovanih salata, podložnih bržem kvarenju, nakon što ih otvorite, stavite ih u hermetički zatvorenu posudu sa papirnim ubrusom na dnu.

Kada odlažete unapred isečeno povrće stavite ga u kese za zamrzivač, puštajući malo vazduha i vode unutra, kako bi se održala vlažnost!

Kako odložiti kuvana jela u frižideru

Ostatke od ručka ili večere, ili uopšte kuvanu hranu, treba staviti u čiste i hermetički zatvorene posude na centralnim policama. Svi kuvamo više hrane da bismo je jeli dan posle ili da bismo je poneli na posao ili u školu: kuvana hrana se može čuvati u u frižideru do tri dana, ili zamrznuti 2 do 4 meseca.

Hrana koju ne treba stavljati u frižider

Sada kada znate da skladištite hranu u svom frižideru, evo liste od 10 namirnica koje ne bi trebalo skladištiti u frižideru – a ako ste to do sada radili stalno, vreme je da tu naviku promenite!

Trebalo bi da izbegavate stavljanje sledeće hrane u frižider:

  1. Krompir: hladnoća ih čini brže kvarljivim. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi, na suvom i tamnom mestu.
  2. Banane: ne sazrevaju u frižideru. Samo postaju tamnije i mekše. Najbolje mesto za banane je činija sa voćem!
  3. Jabuke: mogu se čuvati na sobnoj temperaturi do tri nedelje. Stavite ih u frižider samo kada su zrele i želite da ih čuvate još nekoliko dana.
  4. Luk: baš kao i krompir, više voli tamne ostave ili podrume, unutar drvenih sanduka ili papirnih kesa.
  5. Beli luk: niske temperature im samo pomažu da se listaju!
  6. Bosiljak: tretirajte ga kao cveće, u vazi sa svežom vodom. Da biste ga uskladištili, isecite lišće i zamrznite ga.
  7. Med: frižider ga samo da se kristalizuje a samim tim i oksidira.
  8. Hleb: hladna i suva temperatura čine da se stvrdne pre vremena. Hleb treba čuvati na sobnoj temperaturi, u papirnoj kesi.
  9. Avokado: kada je tvrd, nije jestiv. Treba ga ostaviti van frižidera, dok ne postane mekan. Ako ga stavite pored jabuke, brže će sazreti.
  10. Kafa: koncentrat ukusa koji bi bio izgubljen! Ako je stavite u frižider, kafa upija miris i vlažnost vazduha iz svih ostalih predmeta. Stavite je u posudu koja je hermetički zatvorena, u ostavu.

Ovo nije iscrpna lista ali korišćenjem ovih saveta moći ćete da održavate svoj frižider organizovanim, čistim i na pravoj temperaturi.

Nema više protraćene hrane, ako se pridržavate naših saveta. Za kraj, ako se pravilno čuva, hrana će biti u svom najboljem izdanju: nikada nije imala tako sjajan ukus!

povezani članci

Kako koristiti mašinu za pranje i sušenje bez bespotrebnog trošenja vode ili energije: Kako koristiti mašinu za pranje i sušenje bez uvećanih troškova!

How To

Kako koristiti mašinu za pranje i sušenje bez bespotrebnog trošenja vode ili energije: Kako koristiti mašinu za pranje i sušenje bez uvećanih troškova!
Koliko električne energije troši mašina za pranje i sušenje veša: sve što treba da znate da biste uštedeli
Eko mašinsko pranje

How To, Smart Solutions

Eko mašinsko pranje: šta je to i kako funkcioniše? Sve što treba da znate za veš koji ne zagađuje
Da li je moguće oprati veš uz zaštitu životne sredine i uštedu novca? Evo šta znači program eko pranja i kako funkcioniše.
Pranje zavesa: Kompletan vodič i saveti

How To, Smart Solutions

Pranje zavesa: Kompletan vodič i saveti
Kompletan vodič za pranje zavesa u mašini za pranje veša bez greške i uništavanja tkanina: kako tretirati lan, svilu i druge materijale.
5 razloga da kupite Candy Indukcionu ploču

How To

5 razloga da kupite Candy Indukcionu ploču

Prethodni članak

How To

Candy smart vinska vitrina: koji je najlakši način za upravljanje vašim flašama

Sledeći članak
Candy smart vinska vitrina: koji je najlakši način za upravljanje vašim flašama