Da li smemo da stavimo toplu hranu u frižider?
05/06/24

Da li smemo da stavimo toplu hranu u frižider?

Frižideri su opšte prihvaćeni da budu jedan od najpomoćnijih i najvrednijih izuma koji su došli u naše kuhinje. Oni pomažu da naša hrana bude sveža i bezbedna za konzumiranje i pripremu hrane i skladištenje bi bilo mnogo teže bez njih.

Većina modernih frižidera, kao što su frižideri iz Candy kolekcije, sadrži bezbroj uzbudljivih dodataka kao što su Smart Cool Senzori koji prilagođavaju podešavanja aparata za bolje upravljanje skladištenjem i dugotrajno očuvanje namirnica.

Ali uprkos funkcijama poput gore navedene, i dalje postoji veliki broj pravila kada je u pitanju skladištenje hrane u frižideru. Jedna od zbunjujućih informacija koja se pojavila oko frižidera jeste da toplu hranu ne možete da skladištite u frižideru – tačnije, potrebno je da je ostavite da se ohladi pre nego što je stavite na policu.

Da li je to istina ili nije? Da li je u redu da vruću hranu stavimo u frižider da se brže ohladi ili moramo da čekamo da se prirodno ohladi pre nego što je odložimo?

U ovom blogu ćemo saznati istinu i istražiti neke od razloga koji stoje iza nje.

Da li je u redu staviti toplu hranu u frižider?

Jednostavan odgovor je da, toplu hranu možete staviti u frižider – ali zavisi od toga koliko je hrana topla.

Ako je hrana koju stavljate u frižider pretopla, para i toplota će doprineti podizanju ukupne temperature aparata. Ova dodatna toplota može da znači da i topla hrana i druga hladnija hrana u frižideru imaju veći rizik od stvaranja idealnog mesta za rast bakterija. Da biste bili potpuno sigurni da će vaša hrana biti bezbedna, trebalo bi da je ostavite da se malo ohladi pre nego što je odložite u frižider.

Koliko treba da pustim hranu da se ohladi pre nego što je odložim u frižider?

Sledeći članak Odlaganje vruće hrane u frižider napisan je za sve koji žele da znaju koliko bi trebalo da ostavite hranu da se ohladi pre nego što je stavite u frižider.

Prema uputstvu, bakterije se množe negde između 5 i 57 stepeni Celzijusa. Dakle, ako je temperatura vaše hrane iznad ove tačke, možete ostatak hrane dovesti u rizik od kontaminacije.

Zbog toga, temperaturu vašeg frižidera uvek treba držati ispod 4 stepena celzijusa kako biste osigurali najbolje očuvanje vaše hrane. Neki frižideri će imati unutrašnji termometar koji vam može pokazati da li je temperatura rapidno porasla – ako jeste, trebalo bi da izvadite neke od toplih namirnica.

Istina je, međutim, da će vreme između hlađenja hrane i porasta temperature frižidera izvan područja koje je bezbedno za bakterije biti minimalno – pa ako ste u žurbi, toplu hranu možete brzo odložiti u frižider. To je bolje nego da ga ostavimo van frižidera i da postane kontaminirano.

Mogu li ubrzati hlađenje hrane?

Da, jedan od najboljih načina da brže rashladite hranu u frižideru jeste da je podelite u različite posude.

Kada se hrana grupiše na jednom mestu, ona izbacuje više toplote. Kada se hrana raspodeli, izbacuje manje vrućeg vazduha i biće lakše da se ona brže ohladi.

Takođe, možete hranu u posudi staviti u led, van zamrzivača. To će prirodno okružiti hranu hladnim vazduhom, osiguravajući njeno brže hlađenje ali i prevenciju od bakterijske kontaminacije.

Zašto bi trebalo da uzmete u obzir Candy frižider

U Candy-u smo kreirali sveobuhvatan asortiman frižidera koji su savršen dodatak vašem domu, pružajući vam dovoljno prostora i naprednih funkcija za maksimalnu bezbednost i zdravlje vaše porodice.

Candy frižideri dolaze u različitim dimenzijama, sa reverzibilnim vratima i jednostavnim instalacionim sistemima, poboljšavaju efikasnost rada i omogućavaju laku i jednostavnu upotrebu. Oni se takođe mogu pohvaliti sigurnosnim staklenim policama koje se lako pomeraju, olakšavajući vam promenu rasporeda kada želite da odložite posude različitih veličina u svoj uređaj. Još bolje, jednostavne su za čišćenje i održavanje tako da će vaš frižider uvek biti besprekorno čist.

Pored toga, većina naših frižidera pripada F klasi, koja u odnosu na standardnu G klasu kod frižidera 20% više efikasna. Ova ušteda energije ne samo da čini da je vaš dom eco-friendly, već će vam i dugoročno uštedeti novac.

Spremni ste da saznate više? Za više informacija posetite naš sajt i otkrijte čitavu kolekciju Candy frižidera.

povezani članci

Kako da pravilno očistite vašu veš mašinu?

How To

Kako da pravilno očistite vašu veš mašinu?
Primetili ste neprijatne mirise u vašoj mašini? Možda je vreme za njeno čišćenje. Saznajte kako uz naš detaljan vodič.
Kada je kreirana prva mikrotalasna rerna?

Smart Solutions

Kada je kreirana prva mikrotalasna rerna?
Godinama koristimo benefite mikrotalasnih rerni – ali kada je prva proizvedena i ko je proizveo? Nastavite sa čitanjem i saznajte.
Koji je najbolji način za pranje jastučnica?

How To, Smart Solutions

Koji je najbolji način za pranje jastučnica?
Vreme je za pranje jastučnica? Otkrijte savršen način za to.

How To

Kako da pravilno očistite vašu veš mašinu?

Sledeći članak
Kako da pravilno očistite vašu veš mašinu?