Kada je kreirana prva mikrotalasna rerna?
19/06/24

Kada je kreirana prva mikrotalasna rerna?

Mikrotalasne su divni izumi, dodajući nivo lakoće i brzine domaćoj kuhinji koji je napravio revoluciju u kuhinji kada su prvi put napravljeni i popularizovani.

Mikrotalasne rerne su revolucionaran izum, olakšavaju svakodnevnicu, skraćuju vreme potrebno za kuvanje i podižu kuvanje na viši nivo.

Možda ste jutros zagrejali doručak u jednoj od njih, ili zagrejali jučerašnju večeru. Kako god da koristite svoj uređaj, značajno štedite na vremenu i energiji – naročito ako koristite moderan model poput onih iz Candy asortimana.

Dakle, znamo da su mikrotalasne rerne neprocenjivi deo kuhinje – ali kada su prvi put izmišljene i kako? Ko je zaslužan za ovaj sjajan izum?

Tehnologija mikrotalasnih rerni

Pre nego što pogledamo ko je izumeo prvu mikrotalasnu, prvo moramo da saznamo ko je smislio tehnologiju koja će biti sastavni deo ovih uređaja.

To je ono što sada zovemo magnotron – komponenta koja je pomogla da se struja pretvori u mikrotalasne tako što je pošalje kroz veštački stvoreno magnetno polje.

Izmislila su ga dva naučnika, Džon Rendal i Hari But, radeći na Univerzitetu u Birmingemu 1940. Dizajnirali su magnetronsku cev koja je postala neizostavni deo radara. Radar je igrao važnu ulogu u Drugom svetskom ratu, locirajući neprijateljska vozila poput aviona i brodova.

To bi takođe bila glavna uloga u pronalasku mikrotalasne rerne, i dizajnu svake mikrotalasne rerne od tada.

Prva mikrotalasna

Kao i kod mnogih izuma, inspiracija za mikrotalasnu je došla sasvim slučajno.

Persi Spenser je bio američki inženjer koji je radio za odbrambenog preduzimača. Kada je radio u blizini radarskog sistema, poput onih koje su izmislili Boot i Randall, primetio je da je čokoladica u njegovom džepu počela da se topi dok je bila u blizini opreme. Sa ovim otkrićem, Spenser je stvorio grub primer kako bi buduće mikrotalasne mogle da izgledaju. On je privlačio mikrotalase u metalnu kutiju u kojoj je bila hrana i zatvarao sve ulazne ili izlazne tačke. I baš kao i ranije sa čokoladicom koju je nosio u džepu, temperatura je rasla i porasla – brže nego što je ikada mogla kroz prenos toplote.

Spenserova kompanija Raytheon je patentirala tehnologiju i nastavila da je testira u brojnim komercijalnim prostorijama kao što su restorani i hoteli.

Kao i kod mnogih kućnih aparata, mikrotalasna je počela kao komercijalni uređaj koji se pokazao uspešnim u gostoprimstvu – predvođena Raytheon -ovim Radarange modelom , koji je bio veća verzija današnje mikrotalasne.

Mikrotalasne rerne za domaćinstvo

Naravno, ovi raniji komercijalni modeli su se veoma razlikovali od onih koje danas imamo u svojim domovima.

Proizvođač Litton je bio taj koji je prvi osmislio pravuogaoni oblik mikrotalasnih rerni, dizajniran da bude manji i pristupačniji svima. Druge kompanije uskočile su sa novim dizajnima i karakteristikama, a prvi pravi model za domaćinstvo uveo je 1967. američki proizvođač Amana.

Ovi rani kućni modeli nisu bili naročito jaki, trebalo im je više vremena da zagreju hranu. Međutim, kako su ovi uređaji postajali sve interesantniji i poznatiji u SAD i šire, razvijene su nove funkcije koje su ih učinile sve privlačnijim.

Do 1997, 9 od 10 domaćinstava u US su imali svoju mikrotalasnu rernu, te je ovaj uređaj postao jedan od poznatijih kućnih uređaja u to vreme.

Budućnost mikrotalasnih

Jako je interesantno videti gde bi nas nove inovacije kada su u pitanju mikrotalasne mogle odvesti i koje su to karakteristike koje će imati.

Polako počinjemo da primećujemo nove opcije, smart modele koji mogu da se povežu na WiFi mrežu i da se kontrolišu daljinski– ili koji dolaze sa sopstvenim aplikacijama, kao što je Candy Divo mikrotalasna koja se povezuje putem SIMPLY-FI aplikacijom i nudi bezbroj saveta i namenskih sadržaja vezanih za kuvanje.

Ali ova povezanost je samo početak. Sa novim AI funkcionalnostima i naprednim mogućnostima uštede energije, samo je pitanje vremena kada ćemo videti neke od najnaprednijih modela mikrotalasnih.

Zašto bi trebalo da uzmete u obzir Candy mikrotalasnu rernu

Mikrotalasne rerne su efikasne, dugotrajne i pouzdane, dizajnirane tako da odgovaraju svakom domu i budžetu.

Osmišljene su tako da izgledaju moderno, bez odricanja od performansi. Neki modeli su ugradni, neki su samostojeći, međutim za koji god model se odlučite, savršeno će se uklopiti u vaš prostor.

Ovi uređaji se takođe mogu pohvaliti funkcijama kao što su Child Lock, programi za odmrzavanje i automatskim prečicama koje će vam pomoći da ostanete bezbedni i efikasni u svom domu.

Spremni ste da saznate više? Ovde istražite asortiman Candy mikrotalasnih rerni.

povezani članci

Koji je najbolji način za pranje jastučnica?

How To, Smart Solutions

Koji je najbolji način za pranje jastučnica?
Vreme je za pranje jastučnica? Otkrijte savršen način za to.
Vaš vodič kako ne biste preopteretili vašu mašinu za veš

Smart Solutions

Vaš vodič kako ne biste preopteretili vašu mašinu za veš
Koliki je maksimalan kapacitet vaše mašine za veš? Saznajte šta se dešava kada preopteretite vašu mašinu u našem kratkom vodiču.
Eko mašinsko pranje

How To, Smart Solutions

Eko mašinsko pranje: šta je to i kako funkcioniše? Sve što treba da znate za veš koji ne zagađuje
Da li je moguće oprati veš uz zaštitu životne sredine i uštedu novca? Evo šta znači program eko pranja i kako funkcioniše.
Kako da pravilno očistite vašu veš mašinu?

How To

Kako da pravilno očistite vašu veš mašinu?

Prethodni članak

How To

Koji je najbolji način za pranje jastučnica?

Sledeći članak
Koji je najbolji način za pranje jastučnica?